Sanningen om Norges flygplansaffärer

2009-05-05 16:07  
Kör själv flygköpssimulatorn på länken http://www.nrk.no/programmer/tv/brennpunkt/multimedia/1.6593206

Den norska regeringen förde Stortinget bakom ljuset när man hävdade att det amerikanska stridsflygplanet JSF var avsevärt billigare än svenska Gripen. Det avslöjas i kväll i det norska tv-programmet Brännpunkt.

Under den timslånga presskonferensen den 20 november förra året slog statsminister Jens Stoltenberg fyra gånger fast att amerikanska JSF inte bara var det bästa flygplanet som Norge kunde välja utan också det billigaste, skriver Brännpunktsredaktionen i en artikel på NRK:s hemsida.

48 stycken Joint Strike Fighter skulle inte kosta mer än 18 miljarder norska kronor mot 20 miljarder i fast pris för svenska Gripen Next Generation och 24 miljarder med de tillägg som den norska utvärderingsgruppen lagt på Gripen utan att förankra med Saab.

Det var den kalkylen som regeringen presenterade för Stortinget.

Men vad man inte sade till Stortinget var att kalkylen bygger på en valutaomräkningsmodell från januari 2008, när den amerikanska dollarn bara kostade 5,40 norska kronor.

Det avslöjar Brännpunktsredaktionen i tv-programmet i kväll klockan 20.30.

Till skillnad från den svenska offerten med fast pris på det svenska planet är det amerikanska priset ett riktpris.

Det slutliga priset bestäms inte förrän 2011 när den norska regeringen ska skriva avtal – och då väntas kursen på den amerikanska dollarn vara helt annorlunda.

Brännpunkt har använt sig av storbanken Nordeas valutaprognoser och visar att 2011 väntas den amerikanska dollarn kosta 6,75 norska kronor. Samtidigt som den svenska kronan blivit några öre billigare.

Det gör att den överraskande stora prisskillnaden mellan Gripen och JSF på 6 miljarder kronor till Gripens nackdel plötsligt krympt till måttliga 600 miljoner norska kronor.

Brännpunktsredaktionen har lagt ned stor möda på attta fram en avancerad ”flygköpssimulator” där man lagt in valutakurser för olika tidpunkter, en särskild ”svenskknapp”, en knapp för ”Obamafaktorn” och en rad uppgifter hämtade direkt från offerterna.

Brännpunktredaktionen presenterar sin simulatorn så här:

- Funderar du på vad de nya stridsflygplanen egentligen kommer att kosta? Det gör Stortinget också. Nu kan du själv försöka komma underfund med om Norge verkligen har valt det billigaste flyget.

Läs bruksanvisningen till flygköpssimulatorn här.

Starta simulatorn här.

Nrk.no lägger ut Brännpunktsprogrammet på sin hemsida.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt