Säljsuccé i rymligare version

2011-01-12 10:48  
Toyota Prius v uppges vara mer mångsidig än vanliga Prius.

Elhybriden Toyota Prius blev Japans mest sålda bil förra året, slog ett 20 år gammalt rekord och visas i ny rymligare version.

315669 Prius såldes förra året i Japan, vilket gjorde bilen till den mest sålda modellen över huvud taget i landet. Dessutom slogs ett 20 år gammalt rekord, den gången satt av Toyota Corolla som 1990 blev mest sålda modell med 300008 exemplar.

Enligt Japan Automobile Dealers Association är förklaringen till den goda försäljningen att de japanska konsumenterna fått upp ögonen för "gröna" bilar, men fram för allt de subventioner som staten ger till miljöbilar, vilket ger Prius en attraktiv prislapp.

Samtidigt som statistiken presenteras visar Toyota en rymligare version av Prius, med tilläggsbeteckningen "v" för versatility (mångsidighet). Den är 14 cm längre än basmodellen och har plats för 50 procent mer bagage. Bilen är dock fortfarande 5-sitsig, medan Toyotas Versomodeller är sjusitsiga.

Drivtekniken är dock densamma som för den nuvarande modellen av Prius, med en bensinmotor på 73 kW och en elmotor på 60 kW. Batteriet är av typen nickel-metallhydrid.

Försäljningen på de japanska och amerikanska marknaderna börjar i höst.

Håkan Abrahamson

Mer om: Prius Hybridbil

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt