Saabs uppdrag: Skapa ny svensk ubåt

2014-02-27 10:05  
Nu begraver FMV A26. Nästa generations ubåtar ligger nu i Saabs händer. Foto: FMV

FMV kommer inte att lägga någon beställning på A26 till Kockums. I stället blir det Saab som nu på bara en månad ska utreda nästa generations ubåt.

- A26 är inte aktuell längre. Det finns inga förutsättningar att lägga någon beställning på varken A26 eller halvtidsmodifieringen av Gotlandsklassen på TKMS AB. Nu ska vi i stället titta på nästa generations ubåtar och den studien har vi lagt på Saab att göra, säger Louise Bjarke, talesperson på Försvarets materielverk, FMV, till Ny Teknik.

Konkret handlar det om att FMV i dag har fattat beslut om att beställa en studie från Saab för att undersöka förutsättningarna för en ny så kallad försörjningsstrategi av undervattensområdet i Sverige. Studien är värderad till 25 miljoner kronor och ska vara klar om endast en dryg månad från nu.

Kan det bli Saab som bygger den här ubåten?

- Ja, det kan det bli. Men just nu är det en förstudie, säger Louise Bjarke.

Idag har också FMV:s generaldirektör Lena Erixon träffat försvarsberedningen och informerat dem om beslutet.

Olle Nygårds

Mer om: Ubåt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt