Saabs underleverantörer tvingas varsla

2011-04-14 07:09  

Nu dras Saabs underleverantörer med i turbulensen på allvar. Flera väntas säga upp personal inom kort.

Det är drygt ett år sedan som Spyker Cars tog över SaabAutomobile. Nu är det åter mycket turbulent kring bolaget. Det här har dessutom påverkat bolagets underleverantörer. De uteblivna betalningarna och produktionsstoppen har gjort att underleverantörerna har fått problem. Totalt sägs det vara runt 130 leverantörer som inte har fått betalt av Saab. Nu väntas flera av dem säga upp personal till följd av problemen.

- Om ingen lösning presenteras i dag, onsdag, är det stor risk att Saabs leverantörsföretag kommer att varsla anställda om uppsägning, säger Svenåke Berglie, vd för Fordonskomponentgruppen som organiserar Nordens bilkomponentleverantörer, till Dagens Industri.

I dag är flera av Saabs anställda lediga. Vissa har uppmanats att komma tillbaka till jobbet på torsdag men det kan ta minst en vecka innan all finansiering finns på plats och produktionen kommer i gång igen. Om två veckor är det dags för de anställda att få sina löner.

Enligt uppgifter till Dagens Industri är det bland annat Riksgälden som bromsar den finansiella lösningen som Spyker Cars jobbar med just nu. Bolagets ledning söker desperat efter mer kapital just nu.

Yvonne Edenholm

Mer om: Bilar Spyker Cars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt