Saabs skuld: 6,9 miljarder

2011-09-07 11:49  
Foto: Scanpix

Saab Automobile har skulder på nästan sju miljarder kronor. Det framgår av den ansökan om rekonstruktion som lämnats in till Tingsrätten i Trollhättan i dag.

Göteborgsposten har tittat i ansökningshandlingarna och refererar några bärande punkter.

  1. Saab behöver tid på sig att betala sina skulder. Alternativet är en konkurs. Genom att begära skydd under rekonstruktionen skulle de ”säraktioner” som nu påbörjats stoppas.
  2. Saab bedömer att bilbyggandet kan säkerställas baserat på Pang Da och Youngmans villkorade investeringar på 245 miljoner euro. Som tidigare känt handlar det om att de kinesiska företagen går in som delägare i moderbolaget Swedish Automobile.
  3. Av balansräkningen för juni 2011 framgår också att de totala, kortfristiga, skulderna uppgår till hela 6,9 miljarder kronor. Av dessa är 2,3 miljarder leverantörsskulder och 1,7 miljarder skulder till koncernföretag. Utöver det hade man i juni 2011 långfristiga skulder på 2,6 miljarder.
  4. Totalt finns omkring 1 600 fordringsägare enligt ansökan. Där finns, utöver leverantörer bland annat stora statliga fordringsägare som Riksgälden och Länsstyrelsen med.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt