Saabs första motköp klara i Gripenaffären

2013-10-21 06:30  
Ny Teknik avslöjade nyligen att kontraktsvärdet för planen är 17,5 miljarder kronor. Foto: Saab

Saab har industrisamarbeten för 2,2 miljarder kronor klara i motköpsaffären med Schweiz. Det uppger ansvariga på bolaget.

Saabs motköpsaffär med Schweiz är en förutsättning för att svenska staten ska kunna sälja 22 stycken Gripen E till ­alplandet.

I Schweizaffären ska Saab leverera motköpsaffärer för mer än 100 procent av kontraktsvärdet. Stämmer det?

– Vi följer det schweiziska regelverket och affären omfattar olika typer av ­industrisamarbeten – antingen direkt relaterade till Gripen eller indirekta, som inte är kopplade till Gripen – uppgående till minst 100 ­procent av det kontrakterade värdet, säger Richard Smith, ­ansvarig för Saabs Gripenkampanj i Schweiz.

Ny Teknik avslöjade nyligen att kontraktsvärdet för planen är 17,5 miljarder kronor.

Vilken summa utgår parterna ifrån i motköpsaffären?

– Den frågan får ställas till schweiziska försvarsmakten, Armasuisse, som reglerar och kontrollerar industrisamarbeten i Schweiz. När Gripenkontraktet kan signeras, troligen under 2014, ­räknar vi med att redan ha uppfyllt omkring 15 procent av våra åtaganden.

Hur ska Saab klara utmaningen?

– Vi har många goda exempel på när vi har bidragit mycket positivt till långsiktigt hållbara och konkurrens­kraftiga industrisamarbeten. ­Ungern, Tjeckien och Sydafrika är tre bra ­exempel. Vi ingår i Investorgruppen, som är det största industri­nätverket i norra Europa med åtminstone 50 större, och betydligt fler mindre, ­företag. Därigenom har vi ett stort ­antal partnerföretag och under­leverantörer att samarbeta med.

Hur ser hela läget ut för allt i dag?

– Fram till juli i år har Saab och våra olika partners inlett industri­- samar­beten uppgående till ett värde av mer än 300 miljoner schweizerfranc (omkring 2,2 miljarder svenska kronor). Sedan programmet för ­industrisamarbetet initierades har totalt 456 kontrakt undertecknats med 117 olika företag runtom i Schweiz.

Frågan hur lång tid Saab har på sig att uppfylla sina åtaganden hänvisar Saab till Armasuisse.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt