Saabs första motköp klara i Gripenaffären

2013-10-21 06:30  
Ny Teknik avslöjade nyligen att kontraktsvärdet för planen är 17,5 miljarder kronor. Foto: Saab

Saab har industrisamarbeten för 2,2 miljarder kronor klara i motköpsaffären med Schweiz. Det uppger ansvariga på bolaget.

Saabs motköpsaffär med Schweiz är en förutsättning för att svenska staten ska kunna sälja 22 stycken Gripen E till ­alplandet.

I Schweizaffären ska Saab leverera motköpsaffärer för mer än 100 procent av kontraktsvärdet. Stämmer det?

– Vi följer det schweiziska regelverket och affären omfattar olika typer av ­industrisamarbeten – antingen direkt relaterade till Gripen eller indirekta, som inte är kopplade till Gripen – uppgående till minst 100 ­procent av det kontrakterade värdet, säger Richard Smith, ­ansvarig för Saabs Gripenkampanj i Schweiz.

Ny Teknik avslöjade nyligen att kontraktsvärdet för planen är 17,5 miljarder kronor.

Vilken summa utgår parterna ifrån i motköpsaffären?

– Den frågan får ställas till schweiziska försvarsmakten, Armasuisse, som reglerar och kontrollerar industrisamarbeten i Schweiz. När Gripenkontraktet kan signeras, troligen under 2014, ­räknar vi med att redan ha uppfyllt omkring 15 procent av våra åtaganden.

Hur ska Saab klara utmaningen?

– Vi har många goda exempel på när vi har bidragit mycket positivt till långsiktigt hållbara och konkurrens­kraftiga industrisamarbeten. ­Ungern, Tjeckien och Sydafrika är tre bra ­exempel. Vi ingår i Investorgruppen, som är det största industri­nätverket i norra Europa med åtminstone 50 större, och betydligt fler mindre, ­företag. Därigenom har vi ett stort ­antal partnerföretag och under­leverantörer att samarbeta med.

Hur ser hela läget ut för allt i dag?

– Fram till juli i år har Saab och våra olika partners inlett industri­- samar­beten uppgående till ett värde av mer än 300 miljoner schweizerfranc (omkring 2,2 miljarder svenska kronor). Sedan programmet för ­industrisamarbetet initierades har totalt 456 kontrakt undertecknats med 117 olika företag runtom i Schweiz.

Frågan hur lång tid Saab har på sig att uppfylla sina åtaganden hänvisar Saab till Armasuisse.

Mer om: Saab Gripen Flyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt