Saabs exportvillkor kan fördyra smygubåten

2016-03-22 14:55  
Saab Kockums ubåt A26 Foto: Saab Kockums

Nya smygubåten A26 behöver en utländsk köpare senast 2018 - annars riskerar den att bli dyrare för Sverige.

Statens beställning av två exemplar av nästa generations ubåt, A26, kan bli dyrare än väntat. Det avslöjar SvD i dag.

Anskaffningspriset på 8,2 miljarder är nämligen villkorat av att fartygstillverkaren Saab Kockums också får sälja ubåten till något annat land. Men någon exportkund finns inte i dagsläget.

Senast 2018 behöver Saab sin exportaffär; i annat fall har bolaget möjlighet att omförhandla prisvillkoren med Försvarets materielverk, FMV, enligt SvD:s källor.

Allan Widman, försvarsutskottets ordförande (L), är kritisk till att försvarsminister Peter Hultqvist (S) inte informerat riksdagen om att ett sådant exportvillkor existerar och är kopplat till prestigeprojektet A26.

Utskottet uppges ha fått kunskap om förhandlingsklausulen när Högkvarterets chef Dennis Gyllensporre besökte riksdagen nyligen.

– Det som gör mig upprörd är att regeringen inte har kommunicerat det här villkoret med riksdagen. I inriktningspropositionen står det rakt av att det ska anskaffas två stycken nya ubåtar. Mot bakgrund av detta vet vi inte hur det blir med det, säger han till SvD.

Enligt tidplanen ska de två ubåtarna levereras till FMV för tester 2021 och 2022. Tre år senare planeras ubåtarna bli operativa inom marinen.

Saabs presschef Sebastian Carlsson säger till tidningen att han inte kommenterar innehållet i bolagets avtal.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt