Saabmuseet öppnar på lördag

2012-03-19 13:08  

Saab Bilmuseum i Trollhättan återinvigs nu på lördag den 24 mars. Det blir fritt inträde hela dagen för att fira att bilsamlingen på över hundra Saabbilar är intakt och räddats från förskingring.

Saab Bilmuseum ingick i Saab Automobiles konkursbo och konkursförvaltarnas enda uppgift var att få ut så mycket pengar som möjligt. Därför riskerade museets samlingar att skingras för vinden och dyrgriparna hamna i förmögna bilsamlares händer.

Men när alla goda krafter förenades – både ideella föreningar som Saabveteranerna, Trollhättans kommun, Västa Götalandsregionen, börsbolaget Saab AB och inte minst Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond – kom 28 miljoner kronor upp på bordet och museet blev kvar i Trollhättan.

- Saabs bilmuseums samling utgör essensen av svensk industri-, teknik-, design-, arbetslivs- och fordonshistoria med globalt erkännande, skriver Motorhistoriska Riksförbundet i ett tackbrev till alla inblandade.

Ägare till bilsamlingen är Trollhättans stad, Saab AB samt Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond.

Föreningen Saabveteranerna kommer att hjälpa till med mycket av det praktiska och med guidningar och föreläsningar.

- Med Saabveteranernas långa erfarenhet av Saab kommer de att tillföra ytterligare en dimension till verksamheten, säger Peter Bäckström, intendent på Saab Bilmuseum, i ett pressmeddelande.

Nu har ett uppdragsavtal tecknats mellan Innovatum AB och Trollhättans stad om driften av museet liksom ett hyresavtal med fastighetsägaren Trollhättans Tomt AB. Totalt rör det sig närmare 3 miljoner kronor i årliga driftskostnader som delas lika mellan Trollhättans stad och Västra Götalandssregionen, skriver Trollhättetidningen TTEla i dag.

 

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt