Saabchefen: Vi förstår inte hur Norge har räknat

2008-11-25 23:00  
Saabchefen Åke Svensson är "besviken och förvånad över den norska regeringens beslut".

- Det blev alldeles tyst runt bordet i vd-rummet på Saab i torsdags, när den norska regeringen gav sitt besked: Gripen duger inte. Vi väljer Joint Strike Fighter.<br></br> Det berättar Saabchefen Åke Svensson i den första intervjun efter Norges nej till Gripen.

- Vi blev helt tagna på sängen, säger Åke Svensson till Ny Teknik.

Det var vid fyratiden på torsdagseftermiddagen somNorges regering meddeladeatt man väljer Lockheed Martins stridflygplan F-35 Joint Strike Fighter framför Saabs Gripen Next Generation.

Visste ni verkligen inget?

- Nej vi hade inte fått något förhandsbesked utan fick beskedet samtidigt med alla andra. Och vi blev lika överraskade som alla andra – och ledsna över att regeringen valde att gå vidare på det brutala sätt som den gjorde, berättar Åke Svensson.

Vilka olika kraftuttryck kom ni på i stundens hetta?

- Vi svor inte. Det blev i stället ganska tyst i rummet. Vi kunde helt enkelt inte förstå Norges svar och hur man räknat.

Underkänt på nästan alla punkter.

- Det kan vi inte heller förstå. Både Gripen och JSF uppfyllde de krav som ställdes i offertförfrågan. De scenarier som sedan utvärderats har vi inte haft någon insyn i.

I alla förhandstipsen skulle Gripen vara det billigaste planet för Norge. Men i utvärderingen tappar Gripen även på den punkten.

- Ja vi förstår inte hur man kommit fram till det. Vi känner inte alls igen siffrorna. Dessutom är det ju känt att JSF-projektet drabbats av allvarliga förseningar och fördyringar.

- Gripen uppfyller de ställda operativa kraven till ett fast och känt pris. Dessutom har vi ansträngt oss för att skapa ett brett och starkt industrisamarbete.

Är detta dödsstöten för Gripen Next Generation?

- Nej, det är det inte. Vi har lämnat offerter till sex andra länder – Brasilien Danmark, Indien, Nederländerna, Rumänien och Schweiz. Varje land ställer sina egna krav och har sina egna hotbilder. Och vi konkurrerar inte med JSF annat än i Danmark och Holland.

- Gripen är ett av de få stridsflygplan i världen som är med i alla pågående affärer och som har alla de egenskaper som de olika länderna efterfrågar,

Kommer Gripen Demo-programmet, som Norge är med och finansierar, att fortsätta?

- Det fortsätter under den tid som kontraktet gäller, men är snart avlutat.

Vad händer med alla de samarbetsavtal som ni tecknat med norsk industri?

- Vi har träffat ungefär 200 norska företag. Nu ska vi gå igenom avtal för avtal och se vilka som är direkt kopplade till Gripenaffären och vilka som kan leva vidare utan Gripen.

Kommer du att få svar på alla dina frågor? Har du talat med den norska försvarsministern?

- Nej, men Försvarets Materielverk, som står för offerten, kommer att få en dragning i början av december.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt