Saabchefen: Inga mutor i Sydafrika

2011-05-20 10:16  
Saabs koncernchef Håkan Buskhe sade på presskonferensen att han inte hittat något som talar för att Saab betalat ut mutor i Sydafrikaaffären. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Håkan Buskhe, vd på försvarsbolaget Saab, dementerar uppgifterna om att bolaget skulle betalt ut mutor i samband med försäljningen av Jas i Sydafrika. Idag uttalade han sig på en presskonferens på World Trade Center i Stockholm.

I ett hemligt avtal sägs Saab ha erbjudit ett dotterföretag tiotals miljoner kronor till den sydafrikanske försvarsministerns rådgivare i samband med att landet köpte Jas Gripen-plan.

Bolagets vd Håkan Buskhe har sett väldigt allvarligt på anklagelserna och under en presskonferens meddelade han att bolaget har tillsatt en utredning för att se om anklagelserna stämmer.

Enligt uppgifter till TV4:s Nyheter har Saabs sydafrikanska dotterbolag Sanip mellan 2003 och 2005 betalat ut runt 50 miljoner kronor rådgivaren Fana Hlongwane.

TV 4 har tagit del av ett avtal från 2003 mellan Sanipchefen Bernard Collier och Hlongwane. Enligt avtalen skulle ytterligare 30 miljoner kronor kunna betalas ut i år.

Men under en presskonferens på fredags förmiddagen dementerade Saabs vd Håkan Buskhe misstankarna.

- Våra efterforskningar hittills visar att Saab inte känt till eller sanktionerat detta avtal. Det har inte heller gjorts några utbetalningar via Sanip till det här konsultföretaget, säger Håkan Buskhe.

Läs Saabs officiella dementi här.

Han fick de nya uppgifterna om Sydafrikaaffären samtidigt som han var i Brasilien. Anledningen till att han var i Brasilien var för att han skulle sälja Gripen.

Läs hans uttalanden på Affärsvärlden.se!

Yvonne Edenholm

Mer om: Saab Automobile

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt