Saabaffären är klar

2010-02-23 15:49  
En ny tideräkning för Saab har inletts i dag den 23 februari 2010. Klicka för hela bilden. Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Spykers köp av Saab Automobile är nu definitivt klart i och med att de sista avtalen med GM har skrivits under.

Klockan halv fem på tisdagseftermiddagen skrev kontraktet mellan Spyker Cars och General Motors under på advokatfirman Roschiers kontor på Blasieholmen i Stockholm.

Saab Automobile i Trollhättan gick samtidigt ut med en officiell bekräftelse om att Saab från och med nu ägs av Spyker Cars i Nederländerna.

Se hela pressmeddelandet här.

Saabs globala informationschef Gunilla Gustavs sammanfattar dagens händelse i fem punkter.

1. Spyker Cars slutför köpet av Saab Automobile.

2. Alla dokument som bekräftar ägarskapet har gått över till Spyker.

3. Saabs likvidation avslutas och den gamla företagsledningen återtar kontrollen.

4. Dagens transaktion signalerar starten på en ny spännande era för Saab.

5. Saab Automobile och Spyker Cars blir systerbolag under det börsnoterade moderbolaget Spyker Cars N.V.

- Saabs framtid är nu säkrad. Nu ska vi lägga all vår kraft på att göra Saab till ett uthålligt och lönsamt företag som kan växa, säger Spykers vd Victor Muller.

Saabs själ ska återupprättas
Han talar om den unika Saabkänslan som Saabentusiaster över hela världen vittnar om.

- Vi ska återinföra den känslomässig upplevelsen mellan förare och bil som Saab är känt för och vi ska fokusera på Saabs historiska styrkor när det gäller att gå sin egen väg och vi ska knyta an till arvet från flyget och motorsporten, säger Victor Muller.

Och Saabs vd Jan Åke Jonsson ser till att alla kommer med på triumfvagnen.

- Dagens besked är stort för Saabs kunder, Saabs återförsäljare, Saabs leverantörer och Saabs anställda över hela världen. Den starka passion som visats Saab och det starka stöd som Saab har fått de senaste månaderna har varit helt enastående och borgar för en ljus framtid, säger Jan Åke Jonson.

General Motors bekräftar också i ett pressmeddelande att ägandet och ansvaret för Saab Automobile nu har gått över till Spyker.Läs GM:s pressmeddelande här.

Och den australiensiske revisorn Steven Wade jublar i dag. För två år sedan tog på sig uppgiften att bevaka Saabs framtid och startade sajten Saabs United, som varit en samlingspunkt för Saabentusiaster över hela världen. Nu är hans uppdrag genomfört.Länk till Saabsunited.com här.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt