Saab visar nya 9-5

2009-08-27 09:31  

Nu visar Saab de första officiella bilderna på den nya modellen 9-5. På bilmässan i Frankfurt i september premiärvisas bilen offentligt.

Redan under sommaren slank en del bilder av den nya bilen ut på internet, men nu väljer Saab att släppa de officiella bilderna några veckor innan premiärvisningen på Frankfurtmässan.

Bilen har utvecklats för att bli både en Opel och en Saab. Opeln har redan börjat säljas med modellnamnet Insignia, och blev årets bil 2009. Tanken var att Saab 9-5 skulle tillverkas hos Opel i Rüsselsheim.

Men med GMs nya planer för sin europeiska verksamhet ska tillverkningen av 9-5 tas tillbaka till Trollhättan.

Det är en stor bil som Saab presenterar, omkring 5 meter lång. Modellen kommer i tre varianter, Linear, Vector och Aero. Biopowermotorer på 2,0 och senare även 1,6 liter finns på programmet, liksom 2-liter dieselturbo och bensinturbo och som toppmodell en 2,8 liters V6 med turbo och 300 hästkrafter.

Saab betonar gärna släktskapet med flygplanstillverkaren Saab, med en välvd vindruta som ska associera till en cockpit, och med möjlighet att projicera de viktigaste instrumenten i vindrutan, head-up display.

2010 ska bilen finnas till försäljning.

Håkan Abrahamson

Mer om: Opel GM

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt