Saab studerar svensk stor-UAV

2012-06-06 07:30  
Obemannad och stor som Gripen Foto: Saab

Saab studerar ett nytt flygplanskoncept. Det handlar om ett stort och obemannat plan för underrättelsespaning.

Försvarskoncernen Saab har startat en studie kring ett nytt obemannat flygplan, eller en så kallad UAV (unmanned aerial vehicle). Planet ska användas för att bedriva underrättelsespaning och övervakning. Det avslöjar Mats Palmberg, marknadschef och ansvarig för framtida produkter vid Saab Aeronautics.

-Det här är en av de intressantaste möjligheterna vi ser just nu, uppgav han när Ny Teknik träffade honom vid flygvapenmässan Aerospace Forum i förra veckan.

Det handlar om konceptstudier för en medelstor obemannad flygmaskin med ISR-sensorer, som kan bli jämnstor med Neuron eller Gripen.

ISR (intelligence, surveillance and reconnaissance) står för underrättelseinhämtning, övervakning och rekognisering).

Planet är inte ett stridsflygplan och ska inte ha smygegenskaper. Det ska kunna flyga långa sträckor och vara i luften under längre tider, exempelvis över kuster och hav.

Mats Palmberg bedömer att konceptet kan vara intressant för såväl militära kunder som civila myndigheter. Som exempel nämner han att den nya UAV:n kan täcka kustbevakningens behov i olika länder eller behov av miljöövervakning.

Förra veckans avslöjande i amerikanska media att Saab bedrivit studier kring en nykonstruktion av turboprop-plan i samarbete med olika leverantörer stämmer, men Saab har redan skrotat planerna.

-Vi kommer inte att ge oss in i den marknaden, säger Mats Palmberg bestämt.

Mer om: Drönare UAV

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt