Saab stärker positionen inför polskt ubåtsköp

2015-11-05 09:53  
Saabs A26 började tillverkas under hösten. Foto: Saab AB

Saab startar nu samarbete med ett stort polskt varv inför upphandlingen av bland annat nya polska ubåtar.

Det polska varvsföretaget S. A i Gdynia har allt sedan 1922 levererat olika fartygstyper till den polska marinen och beskrivs fortfarande vara en strategisk partner.

Bolaget har nu ingått ett samförståndsavtal med svenska försvarskoncernen Saab. Syftet är dra igång ett gemensamt samarbete kring leverans av nya fartygslösningar, inte minst ubåtar. Saab började tidigare i år att bygga nya ubåten A26 till den svenska ubåtsflottiljen.

Polska marinen genomgår just nu en stor modernisering och har för avsikt att anskaffa tre nya ubåtar, försedda med kryssningsmissiler, runt 2023.

Saab uppges tidigare ha sålt RBS15 MK3-missiler och Giraffe-radar för sjöbevakning till Polen. Landet valde också nyligen att anskaffa nya undervattens-rov:er från Saab till sitt nya minjaktsfartyg Kormoran II.

Tidigare i år meddelade Saab också att man börjat samarbeta med skeppsbyggargruppen Damen i Nederländerna.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt