Saab speed-dejtar danska företag

2008-12-05 15:54  
Gripen i dansk version som Saabs tecknare ser den. Foto: Gripen International

Den norska sågningen Gripen kom synnerligen olyckligt för Saab. I Danmark försöker Saab nu hålla uppe tempot med frierier till den danska industrin inför vårens danska beslut om nya stridsflygplan.

Norge har valt amerikanska Lockheed Martins nya stridsflygplan F-35 JSF i stället för Saab Gripen Next Generation.

Den norska försvarsministern Anne-Grete Ström-Erichsen fullständigt sågade Gripen på en presskonferens den 20 november i Oslo.

Det var ingen bra reklam för Gripen inför Danmarks kommande val av stridsflygplan – en affär som har stora likheter med den norska.

Danmark ska också byta ut sina 48 gamla amerikanska F16-plan mot nya och även här strider Saab med Lockheed Martin om affären.

Saab gör nu en ny charmoffensiv mot dansk industri för att göra en Gripen-affär attraktiv för den danska regeringen.

På underleverantörsmässan på Elmia i Jönköping i november hade Saab en helkväll med danska ambassaden där man talade om vilka krav som Saab ställer på sina underleverantörer.

Och i onsdags den 3 december hade Saab arrangerat en”speed-dejting-dag” i Odense med där flera hundra danska högteknologiföretag fick träffa folk från Saab och från Saabs nuvarande underleverantörer och samarbetspartners i Danmark.

Danska toppnamn som Anders Ladefoged, chef för danska industiförbundet och Ena Bjerregaard, chef för den danska försvarsindustrins organisation, ställde upp som talare.

Saab erbjuder industrisamarbeten i Danmark motsvarande hundra procent av vad den danska staten skulle betala för att teckna kontrakt med Saab om helt nya Gripenplan.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt