Saab skissar på ersättare till Gripen

2016-06-13 15:30  
Den nya Gripen E visades för första gången nästan 28 år efter att det första Gripen provflögs. Saab skissar redan på nästa generations stridsflyg. Foto: Anders Wiklund / TT

Vilket stridsflyg ska Sverige ha efter 2045? Vilka flygsystem kommer efter Gripen? Kanske ett renodlat attack-plan som kan skicka ut spaningsrobotar.

Gripen E har precis presenterats på en stor show i Linköping. Men Saab har redan också blickar mot framtiden efter 2040.

– Min uppgift är att hålla i den röda tråden som leder in i framtiden, säger Knut Övrebö på försvarsföretaget Saab.

Han talar inför nykläckta flygteknikstudenter på Bromma Gymnasium.  Knut Övrebö jobbar inom affärsområdet Aeronautics, ”Flyg-Saab”, och är produktledare för framtida flygsystem.

– Vi behöver planera. Våra ägare liksom Försvarsmakten är mycket måna om att vi ska forska på framtidens flygsystem, säger Knut Övrebö.

– Då kan vi samtidigt inhämta ny kunskap som vi kan använda för att utveckla Gripen framöver.

Efter stridsflygplanet Gripen A/B, som avvecklats, och dagens C/D-plan har svenska staten beställt 60 nya Gripen E. De ska levereras från 2019 och fram till 2026.

Gripensystemet uppdateras kontinuerligt, men 2035-2040 kan det bli en större uppgradering av Gripen E sett i ljuset av den statliga Luftförsvarsutredningen, enligt Övrebö.

– Frågan är vad vi vill ha och vad Gripen skulle kunna bli i framtiden, säger han.

Valet hänger ihop med flera faktorer: teknikutvecklingen, framväxande hotbilder och effektiviseringsmål som att sänka försvarskostnaderna.

Inom Saab finns redan nu planer på att förstärka Gripen E och den kommande Gripen F för Brasilien (dubbelsitsigt plan), med antingen nya sensorer, utrustning för telekrig/cyberkrig eller att bygga om till en sjövariant. Alternativen kallas Gripen E/F plus.

Därtill kikar Saab på en mixad Gripen som kan växla mellan att vara obemannad och bemannad med pilot.

Knut Övrebös roll är att blicka än längre bort. Vilka slags militära flygsystem ser han då i kikaren?

Saabs namn på det man skissar på är Future Combat Air System, FCAS.

Enligt Övrebö kan det antingen handla om system som kompletterar Gripen, eller om en ny typ av ”Gripar” som är mer avskalade - eller om något annat och helt nytt.

Vartåt det lutar är oklart.

Men det som påverkar är utvecklingen när det gäller datorer, vapen, obemannat, nya tunna, lätta och starka material, (multispektral) smygteknik, 3d-printing, gyroutveckling, semantiska webben, medicinteknik och nya användargränssnitt. 

– Inom tio år kanske vi får obemannade spanings-UAV:er, som kan ersätta en del av det jobb som Gripen gör i dag när man bevakar svenska gränser, säger Knut Övrebö. Något som skulle kapa de höga försvarsutgifterna.

På en powerpoint-bild visar han fem-sex nya flygkoncept som man skissar på inom bolaget. Några lite långsmala och bulliga (cigarrliknande) - andra mer konventionella.

En möjlighet, menar han, är att konstruera ett attackflygplan som undertill har möjlighet att släppa ut spaningsrobotar (eller UAV:er) ur tuber. Dessa robotar skulle sedan kunna skickas in över exempelvis farliga zoner.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt