Saab skär ner på FoU

2013-07-19 09:16  

Försvarsindustrikoncernen Saabs vinst rasar, enligt kvartalsrapporten som presenterades i dag. Företaget inleder nu ett besparingsprogram som ska sänka företagets kostnader med en halv miljard kronor.

Försvarsindustrikoncernen Saab redovisar en vinst före skatt på 11 miljoner kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med vinsten före skatt på 732 miljoner kronor motsvarande period 2012.

Analytiker hade i snitt räknat med en vinst före skatt på 130 miljoner kronor, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Reuters.

Omsättningen föll till 5 886 miljoner kronor, från 6 232 miljoner kronor, och orderingången mer än halverades till 3 171 miljoner kronor, från 7 644 miljoner kronor ett år tidigare.

Saabs ledning bedömer att marknadsförutsättningarna kommer att förbli utmanande under resten av 2013.

Saab inleder nu ett besparingsprogram som ska sänka bolagets kostnader med en halv miljard kronor. Det kan, enligt vd Håkan Buskhe, innebära färre jobb i den svenska verksamheten.

– Det är antagligen så att personalstyrkan i Sverige inte kommer att öka. Men på vissa ställen kan den faktiskt minska också om vi inte får en ökad orderingång, säger han.

Saab ska också införa nya, mer effektiva, arbetsmetoder, minska de så kallade overheadkostnaderna och fokusera verksamheten inom forskning och utveckling.

– Det är de stora besparingsområdena, säger Buskhe.

– De här 500 miljonerna som vi ska spara in ska ge successiv effekt under nästa år och se till att vi går tillbaka mot vårt ebit-mål på 10 procent.

Saabs B-aktie rasar med över 7 procent i den inledande handeln på Stockholmsbörsen efter delårsrapporten för andra kvartalet.

Totalt sett under första halvåret ökade både orderingång och orderstock, och det glädjer Saab-chefen. Vad som, med Buskhes ord, "förstör kvartalet" är en förlorad rättstvist i Danmark som kostat Saab 314 miljoner kronor under andra kvartalet. Resultatet för andra kvartalet 2012 innehöll i stället en positiv engångseffekt.

– Så egentligen är skillnaden inte speciellt stor.

Om framtidsutsikterna säger Buskhe:

– På en utmanande marknad så tycker jag att det ser relativt bra ut. Efterfrågan och intresset för Saabs kostnadseffektiva produkter ökar faktiskt när budgetarna i västvärlden skärs ner.

TT / Ny Teknik

Mer om: Saab Automobile

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt