Saab satsar på svärm av självseglande fartyg

2017-11-30 09:23  
Saab utvecklar en ny serie fartyg för försvarsändamål. Så här skulle några av dem kunna se ut. Bilden är en rendering. Foto: Saab

Saab utvecklar en ny serie fartyg, bland annat en ny typ som ska fungera som ledare för en hel grupp självseglande mindre fartyg.

Försvarskoncernen Saab verkar tro på en självseglande framtid inom marinen. Nu utvecklas en ny typ av fartyg som ska leda en hel grupp självseglande mindre diton, berättar Svenska dagbladet.

Genom att automatisera styrningen kan de användas i områden för farliga för egen personal. Det blir också svårare för fienden att slå ut en grupp bestående av många och små fartyg.

– Vi tror att autonom styrning får stor påverkan på hur man strider på ytan och vi tittar även på hur det fungerar för strid under ytan, säger Gunnar Wieslander chef för Saab Kockums.

Läs mer:

Läs mer: Jas Gripen E nådde ny milstolpe i hemligt test: "En häftig grej"

Enligt tidningen utvecklar Saab också ett nytt närmare 100 meter långt fartyg som ska kunna utrustas med missiler, luftvärn, kanoner, sjunkbomber och torpeder. En minröjare står också på menyn.

Vilka fartyg svenska marinen i slutänden eventuellt kan tänkas köpa in är oklart.

– I slutet av 2020-talet behöver vi nya fartyg och vi hoppas ha med det i nästa försvarsbeslut. Men det är för tidigt att säga vad vi hamnar på, säger marinchefen Jens Nykvist.

Saab menar att de nya fartygen skulle kunna tas i bruk någon gång mellan 2020 och 2025.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt