Saab säljer lyxteknik till Kina

2011-09-12 11:34  
Delar av rättigheterna till den nya Saabplattformen Phoenix kommer att gå till Kina. Foto: Scanpix

Saab Automobile säljer delar av rättigheterna till den nya Saabplattformen Phoenix till den kinesiska bilbyggaren Youngman för 70 miljoner euro, motsvarande 620 miljoner kronor.

- Vi har en namnteckning under ett avtal, säger Eric Geers, informationsdirektör på Saab Automobile i Trollhättan i lokaltidningen TTEla.

Enligt Eric Geers rör det sig om ett avtal om licensöverföring av teknik för den nya Saabplattformen Phoenix, som väckte uppmärksamhet på bilsalongen i Geneve i våras.

Avtalet har skrivits mellan Saab Automobiles holländska moderbolag SPV, Swedish Automobile Coöperatief UA och gäller de icke-exklusiva rättigheterna till Phonenix-tekniken.

Avtalet med Youngman är i praktiken ett lån med Phoenixplattformen som säkerhet.

Tanken är att lånet ska betalas tillbaka när Saabs två kinesiska partners, bilbyggaren Youngman och distributören Pang Da, fått de kinesiska myndigheternas klartecken att köpa in sig i det svenska bilföretaget.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt