Saab redo att utveckla "Sjö-Gripen"

2014-07-16 07:03  
Ett JAS 39 C Gripen startar för sin soloflygning vid flygdagen på flygflottiljen F17 i Kallinge. Foto: Johan Nilsson / TT /

Försvarskoncernen Saab är redo att sätta i gång med en ny version av sitt stridsflygplan Gripen, Sjö-Gripen, ett flygplan som ska vara anpassat för att kunna starta och landa på hangarfartyg. Det säger Lennart Sindahl, chef för Saabs flygverksamhet, till Svenska Dagbladet.

– Nu är vi klara med att ge oss in i en definitionsfas av hur Sjö-Gripen kan se ut. Den vill vi helst göra tillsammans med en potentiell kund och vi drar i gång så snart vi har ett avtal klart, säger Lennart Sindahl.

Bland de potentiella kunderna för en sådan modell finns bland annat Brasilien, Indien och Thailand, som alla har ambitioner att skaffa sig nya stridsflygplan som kan utgå från hangarfartyg, enligt Sindahl. Thailand har redan tidigare köpt Gripenplan, medan Brasilien just nu förhandlar med Saab om köp av 36 Gripen.

Saab lämnade för flera år sedan in en offert till Indien. Men 2012 valde Indien att gå vidare med en offert från franska Dassault. Jätteaffären, som rör 126 stridsflygplan, sköts upp tidigare i år av Indiens tidigare regering på grund av brist på pengar. Indiens försvarsdepartement uppgav för Reuters i juni att den nya regeringen inte ännu hade hunnit ta tag i frågan utan var upptagen med att arbeta med sin första budget. Dassaults vd har sagt att Dassault fortfarande hoppas kunna skriva under en affär med Indien under 2014.

Flera länder har sedan tidigare visat intresse av att hyra eller köpa Gripen. Slovakien är ett av de länder som kan vara på väg att bestämma sig för att hyra Gripen efter en tids förhandlingar med svenska staten. Saab har även lämnat in ett erbjudande till Malaysia om att köpa eller hyra svenska stridsflygplan. Nyligen lämnade Saab även in en offert till Danmark, som ska köpa nya stridsflygplan och räknar med att bestämma sig nästa år.

Slovakiens grannland Tjeckien hyr redan 14 Gripen C/D av svenska staten, och förlängde sitt kontrakt nyligen, medan Ungern hyr 14 plan som köps loss 2016.

Mer om: Saab Gripen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt