Saab positionerar sig för ubåtar i Australien

2014-02-28 14:17  

Saab öppnar ett marint center i Australien. Beskedet kommer samma dygn som Försvarets materielverk, FMV, ger bolaget i uppgift att utreda den svenska undervattensförmågan. Samtidigt nämns framtida Australienprojekt i ett brev där tyska ThyssenKrupp avslöjar att man förhandlar med Saab om Kockums framtid.

- Utvecklingen av Advanced Maritime Systems Centre kommer att se till att Saab Australien fortsätter att vara i framkant av framtida marina stridssystem av högsta kvalitet för Australiens försvar.

Så säger Dean Rosenfield, vd på Saab Australien, i ett uttalande i samband med tillkännagivandet av det nya navala centrum som inom fem år ska sysselsätta runt 200 ingenjörer. Verksamheten kommer bland annat att omfatta utveckling av kontrollsystem för ubåtar och ett laboratorium för studier av framtida stridssystem.

Offentliggörandet från Saab att centret ska öppnas kommer alltså under exakt samma tid som svenska FMV placerar en order på 25 miljoner kronor till bolaget för att utreda den svenska Försvarsmaktens framtida undervattensstrategi.

Det ska också sättas i det perspektiv, vilket Ny Teknik berättade på torsdagen, att den tyska ordföranden i ThyssenKrupp Marine Systems, Hans Christoph Atzpodien, i ett brev skickat till FMV den 18 februari i år avslöjar att det pågår diskussioner mellan ThyssenKrupp Marine Systems och det svenska försvarsföretaget Saab om ägandeskapet i TKMS AB, det vill säga Kockums.

"Med avseende på eventuella ägarfrågor rörande TKMS AB kan jag konstatera att diskussionerna med Håkan Buskhe, vd i Saab, hittills inte har lett till en gemensam grundsyn på vilka ytterligare konkreta förhandlingar kan baseras.", skriver Atzpodien till Försvarets materielverk.

Men i direkt anslutning till ovanstående skriver Atzpodien också: "Med hänsyn till de alternativ som övervägs i Australien för den framtida utvecklingen av SEA 1000 (Australiens nya ubåtsprojekt) har vi en stark känsla för att ThyssenKrupps majoritetsposition i TKMS AB kommer att vara avgörande för att möjliggöra för Australien att gå vidare i obegränsad omfattning med landets SEA 1000 projekt."

Som bakgrund ska här nämnas att Kockums, det vill säga TKMS AB, är inblandad i Australiens kommande ubåtsprojekt runt SEA 1000.

Saab ville på fredagen inte kommentera om det pågår förhandlingar med ThyssenKrupp om ett övertagande av Kockums och eventuella kopplingar till Australien. Men klart är att öppnandet av det marina centret är en högnivåfråga för bolaget. Senare i år ska Australiens försvarsminister David Johnston inviga centret.

 

Olle Nygårds

Mer om: Ubåt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt