“Saab-pengarna räcker inte”

2011-05-05 07:58  

Saabs leverantörer är hoppfulla.  Men även om pengarna strömmar in till Saab så kommer mycket gå till obetalade räkningar.

Saabs fabrik i Trollhättan har stått still en månad. Men nu är Svenåke Berglie, vd för leverantörernas branschorganisation FKG, hoppfull.

- Saab kan nu börja diskutera hur produktionen ska startas igen, men först måste de förfallna fakturorna betalas. Efter det måste Saab beskriva sin långsiktiga styrka. Det är med den man kan köpa sig normala leveransvillkor, säger han till Dagens Industri. 

Stilleståndet kan ha fått negativ effekt för Saab. Förtroende är skadat och det är möjligt att leverantörerna kommer att kräva snabbare betalning. 

- Jag har en känsla av att de här kapitalsprutorna på drygt en halv miljard inte kommer att räcka för att täcka skulderna, säger Svenåke Berglie.

Enligt honom är det flera företag som har fordringar på 40 till 60 miljoner kronor i Sverige. Huvuddelen av leverantörerna finns i övriga Europa. Totalt har Saab runt 800 leverantörer.

Yvonne Edenholm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt