Saab och Tata samarbetar om Gripen

2009-02-13 10:37  
Den indiske industrimogulen Ratan Tata provsitter Gripensimulatorn på flygmässan Aero India under överinseende av Johan Lehander, chef för Gripen International, och Kjell Möller, vice vd på Saab. Foto: Saab

Saab har tecknat avtal med Indiens största it-konsultföretag Tata Consultancy Service om ett gemensamt designkontor för Jas Gripen. Om Indien väljer Gripen ska planet byggas i Indien.

Avtalet mellan TCS och Saab offentliggjordes i samband med den pågående flygmässan Aero India i Bangalore i södra Indien där TCS har sitt huvudkontor.

- TCS kommer att ha en nyckelroll i utvecklingen av Gripen Next Generation. Saab kommer att överföra flygteknik och flygkompetens till TCS, som en del av avtalet, säger Saab-direktören Kjell Möller i ettpressmeddelande från TCS.

Till flygmässan har Saab tagit ned tre stycken Gripen-plan som indiska flygofficerare har fått provflyga. Man har också i montern en Gripen-simulator, som man lyckades få Indiens mäktige industriledare Ratan Tata att provsitta.

Saab lämnade i april förra året sin offert på 126 stycken Jas Gripen Next Generation till den indiska regeringen och i april i år börjar den verkliga utvärderingen av flygplanen.

Gripen konkurrerar med fem andra stridsflygplan:

1. Rafale från franska Dassault.

2. Typhoon Eurofighter från europeiska EADS.

3. Mig-35 från ryska Mig-fabriken.

4. F-16 från amerikanska Lockheed-Martin

5. F-18 Super Hornet från amerikanska Boeing.

Flygutvärderingen kommer att ta tid. Först ska indiska piloter utbildas på de sex olika planen hos respektive leverantör. Sedan ska provflygningsplanen ned till Indien för att utvärderas på plats.

Själva affären väntas inte vara avgjord förrän under våren 2010.

Om Saab skulle vinna den indiska upphandlingen kommer man direkt att få en beställning på 20 plan från Saabs verkstäder i Linköping. De övriga 106 planen ska tillverkas i Indien, troligen i de fabriker där Indiens nuvarande ryska stridsflygplan tillverkas.

Indien ställer krav både att planen ska sättas samman i Indien och att 30 procent av ordervärdet ska komma övrig indisk industri till godo i form av outsourcinguppdrag och komponentbeställning.

Här räknar Tata Consultancy Services med att ligga bra till tack vare det design- och utvecklingsavtal man nu tecknat med Saab.

Saab öppnade officiellt ett nytt kontor i New Delhi den 27 januari i år. Kampanjledare för den indiska Gripenaffären är Saab-direktören Eddie de la Motte och ansvarig för TCS-avtalet är Saabs vice vd Kjell Möller.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt