Saab och Boeing testar flygbomb som artilleri

2015-03-11 09:05  
Saab och Boeing testar Ground Launched Small Diameter Bomb i Vidsel, en precisionsbomb utvecklad för flygplan som nu även kan användas som raketartilleri. Foto: Saab

Saab och Boeing har provskjutit den smala flygbomben SDB1 från artilleri på marken. Den raketdrivna bomben har hög precision.

Small Diameter Bombs är ursprungligen utvecklade för att avfyras från flygplan. SDB1 har en diameter på 190 mm och längden 1,8 meter. Bomben styrs med gps mot sitt mål och kan leta sig fram till mål som annars är svåra att nå. Räckvidden är 110 km. Den är försedd med 17 kg sprängämnen.

Nu har Boeing tillsammans med Saab anpassat sin SDB1 till att även kunna avfyras som raketartilleri från marken. Prov i Vidsel har visat att den smala bomben tål avskjutning från artilleri.

Bomben hade utrustats med raketmotorn M26 från norska Nammo. Efter avskjutning fälls vingar ut på bomben som sedan styrs mot målet med gps.

Enligt ett samarbetsavtal som undertecknades förra året kommer Boeing och Saab att erbjuda GLSDB till nuvarande och framtida användare av raketartilleri, skriver Saab i ett pressmeddelande.

- Saab är stolta över att kunna utöka vårt redan framgångsrika samarbete med Boeing till ytterligare ett teknologiområde precisionsvapensystem, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics.

- Vi kan nu tillsammans erbjuda en ny banbrytande lösning till både den amerikanska och den globala marknaden, säger Görgen Johansson.

Se provskjutning i Vidsel på video här.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt