Saab måste ansöka om nytt nödlån

2009-11-25 09:42  

Om Saab får en ny köpare måste ansökan om EIB-lånet på fyra miljarder kronor göras om. De tilltänkta köparna Koenigsegg Group lyckades baxa lånet nästan ända fram: det som återstod var ett godkännande i EU-kommissionen.

– Om Saab ska få det här lånet måste stora delar av processen göras om. Just nu kan jag inte säga hur stora, säger Erik Sjulander, biträdande avdelningschef på Riksgälden.

– Vi har i uppdrag från regeringen att förhandla om garantin för ett EIB-lån. Det är ett öppet uppdrag, inte låst till en ägare. Men det krävs att det finns klarhet i ägarfrågan, och det gör det inte längre. En förutsättning är också att det sker en ägarförändring.

Trots att Riksgälden flera gånger ifrågasatt Saabs affärsplaner och begärt kompletteringar kom man till slut fram till att affärsplanen kunde hålla och företaget skulle få kreditgarantier från staten. Därför kom Koenigseggs avhopp nu som en total överraskning:

– Det här är ju en komplicerad transaktion men till slut trodde vi verkligen att det skulle gå i lås, säger Erik Sjulander.

– Om en ny ägare dyker upp måste vi ta ställning till den affärsplan som blir då. Men processen kan gå snabbare. Vi kan mycket mer om Saab än vi kunde för secx månader sedan och något av allt det arbete som gjorts går nog att återanvända.

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt