Saab levererar Global Eye till Emiraten

2021-02-22 09:43  
Här visas ett av spaningsflygplanen Global Eye upp i Linköping, målat för det emiratiska flygvapnet. Arkivbild. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Svenska Saab har levererat ytterligare ett militärt spaningsflygplan till Förenade arabemiraten. Flygplanet är det tredje av totalt fem av modellen Global Eye som landet har beställt.

Med Global Eye, där Saabs radar Erieye monteras på ett flygplan från kanadensiska Bombardier, ska det emiratiska flygvapnet kunna bedriva övervakning och upptäcka mål i luften, på marken eller till sjöss.

Den första leveransen genomfördes i april förra året och den andra i september. Att tre leveranser har genomförts inom loppet av ett år är "ett kvitto på Saabs högteknologiska kunnande och vårt fokus på att hålla vad vi lovar", säger Saabs vd Micael Johansson i ett pressutskick.

Läs mer: Saabs nya center ska säkra framtidens svenska stridsflyg

Förenade arabemiraten strider med den saudiskledda militärkoalitionen i kriget i Jemen, som FN beskriver som den största pågående humanitära katastrofen i världen.

Mer om: Saab

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt