Saab: Jobben är ändå trygga

2014-05-21 05:30  
Sverige fortsätter utvecklingen av nya Gripen – trots söndagens resultat. Foto: Peter Klaunzer/AP/TT

Folkomröstningen den 18 maj slutade med ett nej till finansieringen av 22 Gripen E-plan. Affären med Schweiz, värd 23 miljarder kronor, är nu avslutad.

Gripen-affären avbröts i samma ögonblick som det schweiziska folket röstade nej till finansieringen. Konsekvenserna blir många, men de inblandade parterna är noga med att påpeka att Gripen E och Sveriges köp inte hotas.

Utvecklingen av Gripen E skulle delvis ha finansierats av affären, men kommer att fortsätta utan den.

– Resultatet var inte vad vi hoppats på. Det görs analyser i både Schweiz och Sverige, men faktum kvarstår att vi har behov av nya flygplan framöver, säger Gabor Nagy, chef för den svenska flygtaktiska staben.

Regeringen står fast vid sin beställning av Gripen E.

– Sverige kan skaffa 60 plan utan partnerland, utan nytt riksdagsbeslut, säger försvarsminister Karin Enström.

Försvarsberedningen har nyligen rekommenderat att Sverige ökar sin beställning från 60 till 70 plan. Det täcker en del av de beställningar som krävs för att Gripen E ska bli möjlig.

Dessutom väntas Brasilien lägga en beställning på 36 plan under året.

Håkan Buskhe, vd för Saab, menar att jobben i Sverige är trygga. De industrisamarbeten med schweiziska företag som redan är uppgjorda kommer att fortsätta, men stora delar av det motköpsprogram som var villkor för affären uteblir.

Det får konsekvenser för schweiziska industriföretag. Enligt branschorganisationen Swissmem kostar den avbrutna affären landets företag 14 miljarder kronor i uteblivna intäkter.

Utöver Brasilien har Saab andra möjliga kunder, till exempel Danmark. Det första planet i Gripen E-serien ska levereras till det svenska flygvapnet 2018. Saab hoppas sälja totalt 400 exemplar under planets livslängd.

Bara dagar före omröstningen skrev Försvarsexportmyndig­heten under en förlängning av Tjeckiens hyravtal för 5,4 miljarder kronor. Det har spekulerats om en liknande lösning för Schweiz, men parterna har förnekat att det finns någon ”plan B”. Samtidigt utesluts inte andra affärer i framtiden.

Så röstade Schweiz

  • 53,4 procent röstade nej till att finansiera ett köpa av Gripen E.
  • 46,6 procent röstade ja.
  • Valdeltagandet blev ovanligt högt: 2,9 miljoner medborgare röstade.
  • Det är ovanligt att folk­omröstningarna i Schweiz leder till nej i försvarsfrågor.
  • Köpet godkändes av parlamentet hösten 2013, men nej-kampanjen lyckades samla de 100 000 röster som är nödvändiga för att genomföra en folkomröstning.

Niklas Dahlin

Mer om: Saab Gripen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt