Saab hoppas på jätteorder av nya skolflygplanet T-X

2015-11-10 11:53  
Så här tänker sig Saab och Boeing att amerikanska flygvapnets nya skolflygplan ska se ut. Illustration: Saab

Saab presenterade i dag sina framtidsplaner på flygområdet på Dubai Airshow. Bland annat hoppas man kamma hem den amerikanska jätteordern på skolflygplanet T-X.

Chefen för Saabs affärsområde Aeronautics, Ulf Nilsson, berättade inför publik på Dubai Airshow i dag om bolagets och Boeings satsning på att knipa ordern att bygga amerikanska flygvapnets nästa träningsflygplan för stridspiloter, kallat T- X (står för Training- X).

USA kan komma att beställa 350 stycken i ett första skede. Ett beslut om typmodell väntas bli klart under 2017, uppger Helene Lindstrand på Saab presstjänst.

De bägge flygplanstillverkarna har jobbat tillsammans med T-X sedan 2013 och släppte i september i år en 3D-simulering av hur man tänker sig att planet kan se ut. Lyckas man få beställningen kan T-X-affären bli större för Saab än Gripen-projektet, enligt vad Saabs vd Håkan Buskhe tidigare sagt. Utöver själva planen ingår ett paket med bland annat utbildning och simulatorer.

Enligt kraven som släpptes i våras ska nya T-X kunna bland annat kunna flygtankas och använda tio procent mindre bränsle än föregångaren T-38. Fem konsortier uppges konkurrera om beställningen.

Omkring 1 000 personer jobbar nu med att utveckla skolflygplanet hos Saab i Linköping och hos huvudleverantören Boeing i St Louis.

Av Ulf Nilssons presentation från i dag framgår också att företaget åren 2030-2045 kan komma att utveckla nya framtida Gripensystem, efter generationen Gripen E/F, som nu är under produktion. Sea Gripen, ett plan som kan landa på hangarfartyg, nämns, liksom nya sensorer och vapen.

Enligt Ulf Nilsson fokuserar dock bolaget ”alltid” på utveckling av förmågor som man ser behov av snarare än att på plattformar som Gripen C/D, Gripen E eller andra. När en plattform efterfrågas planerar man för att integrera olika förmågor.

Sverige och Brasilien har beställt 96 plan, varav man tillverkar 60 Gripen E åt det svenska flygvapnet.

Runt 2045 kan försvarsföretaget komma att ha en obemannad Gripen-plattform framme.

En öppen fråga är vad som händer med det obemannade bombplanet Neuron framöver. Neuron har utvecklats i ett gemensamt europeiskt projekt med franska Daussault och Saab som de två ledande industrierna.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Saab Automobile

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt