Saab höjer bud på motköp vid norsk Jas-affär

2008-08-01 13:07  
Jas 39 Gripen

Saab kompletterar sin offert på 48 Jas-Gripenflygplan till Norge. Erbjudandet om motköpsaffärer höjs nu från 100 till 180 procent av ordervärdet.

När Saab överlämnade offerten till norska försvarsministern i april, erbjöds norrmännen motköpsaffärer som täckte 100 procent av ordervärdet. Men nu kryddar Saab offerten.

–Vi ökar nu vårt åtagande, avseende industrisamarbete, till minst 180 procent av ordervärdet sett över en period på 10 - 15 år, säger Åke Svensson, vd för Saab i ett pressmeddelande.

Saab har under flera månader fört diskussioner om olika samarbetsprojekt med över 200 norska små, medelstora och stora företag. Över 150 samarbetsprojekt är nu definierade.

–Vi har i detta arbete identifierat samarbetspartners som är geografiskt fördelade över alla Norges fylken, säger Åke Svensson.

Bland samarbetsprojekten finns ett avtal med Kongsberg Defence & Aerospace, värt mer än 12 miljarder kronor. Det handlar om utveckling, integration och marknadsföring av företagets kryssningsmissil, den så kallade JSM-missilen, samt om utveckling och produktion av avancerade kompositer.

Ett annat stort militärt kontrakt är med Thales Norway, som ska leverera elektronik för kommunikation och krypto för två miljarder.

Ammunitionstillverkaren Nammo ska utveckla 27 mm explosiv så kallad Apex ammunition till Gripen för en miljard.

Tillsammans med sensorspecialisten Simrad bildar Saab ett nytt bolag och forskningscenter för högteknologisk optronik, bland annat inom området obemannade flygplan och utrustning för spioneri, övervakning och målsökning. Sex miljarder satsas på detta.

Aluminiumföretaget Total group ska designa och tillverka strukturdelar till flygplanet, medan Narviksföretaget Natech ska tillverka kablage, paneler och fästdetaljer till Gripen samt elektromekanisk tillverkning till andra av Saabs militära produkter.

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt