Saab erbjuder Gripen till Kanada

2020-08-03 07:46  

För två veckor sedan meddelade Saab att man säkrat två stora avtal värda sammanlagt drygt två miljarder kronor.

Nu har försvarskoncernen dessutom erbjudit 88 Gripenplan till Kanadas flygvapen i en order som skulle kunna vara värd långt mer än så.

Gripen E på bordet

I ett pressmeddelande uppger Saab att det rör sig om plan av modellen Gripen E som erbjudits. Saab lämnade i veckan in ett anbud i den kanadensiska upphandlingen efter att Kanadas flygvapen tidigare annonserat att man ska ersätta sin befintliga flygplansflotta med 88 nya stridsflygplan.

Utöver Saab är även Lockheed Martin och Boeing med i upphandlingen, enligt Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics.

- Det står mellan oss och två amerikanska alternativ. Utifrån pris, prestanda och vad Kanada har satt upp för krav skulle jag säga att vi har en extremt god chans att stå som slutvinnare i det här, säger han till TT.

Vad skulle en eventuell order betyda för Saab?

- Det skulle betyda oerhört mycket för oss som företag både i Sverige och på plats i Kanada. 88 flygplan är en stor order och det betyder också att vi verkligen har befäst en position för Gripen på marknaden, säger Jonas Hjelm.

Enligt honom väntar Saab på att kanadensiska myndigheter ska återkomma med frågor om erbjudandet. Ett slutgiltigt besked väntas först någon kring årsskiftet.

Läs mer: Saabs nya center ska säkra framtidens svenska stridsflyg

Så sent som i mitten av juli meddelade Saab att man rott hem avtal med både Förenade arabemiraten och USA gällande det flygburna sensorsystemet Global Eye respektive ammunition till Carl-Gustaf-systemet och AT4-systemet.

Värt 100 miljarder?

Avtal värda drygt två miljarder och sedan tidigare har Saab dessutom avtal med Brasilien som innefattar 28 Gripen E och åtta tvåsitsiga Gripen F.

Vad en eventuell affär skulle vara värd den här gången är svårt att säga i exakta siffror, menar Jonas Hjelm.

Läs mer: Saab får in storordrar på underhåll och ammunition

- Brasilien var en av Sveriges största industriaffärer på runt 40 miljarder kronor. Det här är betydligt fler flygplan så upphandlingen borde vara värd runt 100 miljarder kronor om vi vinner den. Men det är jättesvårt att säga, säger han.

Hultqvist: "Positivt för Sverige"

I en skriftlig kommentar uttrycker försvarsminister Peter Hultqvist (S) sitt stöd till Saabs erbjudande.

"Sverige har en mycket kvalificerad stridsflygskapacitet att erbjuda. För svensk del vore det mycket positivt om Kanada väljer vårt alternativ. Vi har goda förutsättningar att kunna konkurrera", säger Hultqvist.

Robin Salomonsson/TT

Mer om: Saab Saab Gripen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt