Saab bygger ny Gripen nästa år

2012-06-20 07:00  

Saab börjar bygga nästa generations Gripen nästa år.Först ut är ett provflygplan.

Flygplanstillverkaren Saab har tagit beslut om att bygga en Super-Jas, som ska användas för provflygningar. Detta trots att konkreta beställningar på planet saknas i nuläget.

– Det är spikat att vi börjar bygga ett plan nästa år, säger Lasse Jansson, pressansvarig på Saab Aeronautics.

Bolaget är i full gång med föreberedelserna inför konstruktionen, berättar han:

– Vi jobbar bland annat med att beställa specialdelar och pratar med underleverantörer.

Exakt när en nytillverkad Super-Jas kan rulla ut på startplattan är dock oklart. Enligt Lasse Jansson är färdigställandet kopplat till när den första beställningen läggs, sannolikt från Schweiz.

– I normalfallet är leveranstiden för en ny Gripen cirka fyra år, men vi räknar med att kunna bygga provflygplanet på kortare tid, säger han.

Schweiz regering sa i fjol ja till att beställa 22 nya Gripenplan från Sverige, men kontraktet är ännu inte underskrivet. Om en exportaffär går i lås har svenska riksdagen sagt ja till att regeringen får beställa 8–10 plan av E/F-modell.

Frågan om Gripenköpet är också hett omdiskuterad i Schweiz. Upphandlingen bedöms vara värd cirka 22 miljarder kronor.

För närvarande pågår diskussioner om möjligheterna att samarbeta kring utformningen av den nya Gripen-modellen mellan svenska Försvarsexportmyndigheten, FXM, och Armasuisse, som är Schweiz motsvarighet till Försvarets materielverk.

– Diskussionerna gäller såväl utförande som tidsplan och kostnader, säger Mats Hansson på FXM som leder den svenska förhandlingsgruppen.

Det färdiga underlaget ska sedan ligga till grund för politiska beslut i både Sverige och Schweiz, som i så fall avser beställa just nytillverkade plan.

Enligt Mats Hansson är det svenska huvudalternativet dock att bygga om och uppgradera plan ur den existerande flottan till den nya versionen.

Även i det gemensamma anskaffningsprogram som Sverige och Schweiz diskuterar ingår ett eller flera provflygplan, uppger han. Hans förhoppning är att komma överens med sin schweiziska motpart nu under sommaren.

Detta ingår i nya Super-Jas

De viktigaste nyheterna i Super-Jas, eller Gripen E/F, inkluderar:

En starkare motor än den nuvarande Volvo Aero-motorn RM12 som bygger på General Electrics motor F404. Den nya motorn från General Electric heter F414G och är baserad på samma motor som sitter i Boeings F-18 Super Hornet.

En ny multimode AESA-radar, utvecklad av Saab och franska Thales.

Längre räckvidd genom större bränsletankar.

Större vapenlast och fler vapenfästen.

Nya landningsställ infällbara i vingarna i stället för flygkroppen.

Uppdaterad cockpit med bland annat nya headdown-skärmar och förbättrad avionik.

Krypterad kommunikation med teknologi från det svenska företaget Sectra.

Mer om: Saab Gripen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt