Saab blir helt kinesiskt

Saabfabriken i Trollhättan blir kinesisk. Det är nu klart att de kinesiska företagen Pang Da och Youngman köper svenska Saab Automobile och brittiska Saab Great Britain för 900 miljoner kronor.

I ett pressmeddelande på fredagsförmiddagen skriver Saabs vd Victor Muller att moderbolaget Swedish Automoibile, som är noterat på Amsterdambörsen, har tecknat en en avsiktsförklaring med Pang Da och Youngman om en försäljning av 100 procent av aktierna i biltillverkaren Saab Automobile och i det brittiska dotterbolaget.

Affären gjordes upp sent i går kväll mellan Victor Muller och representanter för de två kinesiska företagen som Victor Muller förhandlat med under hela hösten.

Köpesumman 100 miljoner euro, motsvarande drygt 900 miljoner kronor, kommer att betalas i omgångar.

Det slutliga avtalet blir dock inte undertecknat förrän övriga aktieägare och andra berörda fått säga sitt, skriver Victor Muller i pressmeddelandet.

- Viktigt för vårt ställningstagande från Swedish Automobiles sida är att Pang Da och Youngman kan visa upp en långsiktig investeringsplan för Saab Automobile, skriver Victor Muller i pressmeddelandet.

Avsiktsförklaringen, memorandum of understanding MOU, gäller fram till den 15 november och förutsätter att rekonstionen av Saab Autombile får fortsätt så att det skuldtyngda företaget skyddas mot mot fordringsägarna och de konkursansökningar som nu ligger vilande.

Konkursförvaltaren, advokat Guy Lofalk, meddelade på torsdagskvällen Vänersborgs tingsrätt att han fortsätter rekonstruktionen av Saab Automobile och att han drar tillbaka sin begäran om att avsluta rekonstruktionen. Läs Lofalks inlaga här.

I ett andra pressmeddelande, som också lagts ut på Swedish Automobiles hemsida i dag fredag, skriver Victor Muller att förhandlingarna med den amerikanska racerföraren Alex Masciolis investmentbolag North Street Capital av avbrutits.

North Street Capital kommer inte att köpa 2,3 miljoner aktier i Swedish Automobile som tidigare sagts och drar samtidigt tillbaka lånelöftet till Saab Automobile på 60 miljoner dollar, motsvarande 380 miljoner kronor.

– Jag känner mig väldigt lycklig över det. Nu är företagets framtid verkligen säkrad. Framtiden ser mycket ljus ut nu. Vi har de djupaste fickorna ombord nu som säkrar att bolaget kommer att blomstra, så jag är mycket glad över det här, säger Victor Muller i en intervju med nyhetsbyrån TT.

Ola Söderlind

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt