Saab begärs i konkurs

2011-09-12 12:32  

IF Metall gjorde det inte. Men fackförbundet Unionen och Ledarna gör det. <br/>Trollhätteföretaget Saab Automobile är begärt i konkurs.

– Vi måste ta detta steg för att säkerställa att de får den ersättning de har rätt till i form av lönegarantin, uppger Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlgren i ett pressmeddelande.

Chefsorganisationen Ledarna tycker att situationen i Saab inte längre är hållbar.

– Det är självklart mycket tråkigt att tvingas till denna åtgärd. Men situationen är ohållbar och gränsen för det rimliga passerad. säger Andreas Olsson, förbundsjurist på Ledarna enligt ttela.se.

Unionen kan dock tänka sig att dra tillbaka konkursansökan om Saabs rekonstruktionsansökan går igenom i Hovrätten. Saab Automobilde meddelade på måndagen att en överklagan kommer skickas in under dagen. Om personalen får sina löner dras konkursansökan också tillbaka.

– Konkursansökan är det medel som står till buds för att säkerställa att medlemmarna inte blir utan de pengar de har rätt till. Men det är viktigt att poängtera att en konkursansökan inte på något sätt hindrar eventuella ekonomiska lösningar som kan komma. Kommer pengar in på medlemmarnas lönekonton dras ansökan tillbaka. Samma sak gäller om hovrätten ändrar tingsrättens beslut och beslutar om företagsrekonstruktion, säger Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg i ett pressmeddelande.

Frida Sjödin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt