Saab: Affären med Gripen värd 39 miljarder

2014-10-27 06:21  
Gripen NG. Foto: Aldo Wicki / SAAB

Drygt 39 miljarder kronor betalar Brasilien totalt för de 36 Gripenplan som beställts.

Saab pekar helst på hur mycket staten tjänar på att Brasilien delar på utvecklingskostnaderna.

Försvarskoncernen och Brasilien har nu skrivit på avtalet om att Saab ska producera 36 Gripen|NG-plan för landets flygvapen. Ordern är värd 39,3 miljarder, enligt Saab.

Affären med Brasilien kommer att innebära stora möjligheter till att dela utvecklingskostnaderna, säger Saabs vd Håkan Buskhe.

– Exakt hur mycket pengar som kommer svenska staten till godo kan jag av avtalstekniska skäl med staten inte tala om, men det är betydande belopp, säger han.

– Den riktigt stora ekonomiska vinnaren är faktiskt Sverige i det här fallet. Naturligtvis Saab men också svenska staten och svenska försvaret. Det ger stora möjligheter till kostnadsdelning och delning av utveckling, fortsätter Buskhe.

Saab och det brasilianska försvarsdepartementet har samtidigt skrivit på ett avtal om ett industrisamarbete. Enligt Saab innebär det "betydande tekniköverföring till brasiliansk industri" i kring tio års tid.

– Motköpet i den bemärkelsen gör vi ju genom "technology transfers" relaterat till de projekt som hänger ihop med Gripen. Så det finns ett åtagande fördelat på 14 projekt, säger Håkan Buskhe.

Enligt Saab kommer 15 flygplan att sättas ihop och slutmonteras i Brasilien, men leverantörsmässigt kommer en stor del att göras i Sverige.

– Om man inte gör saker utanför Sverige så får man inte de här affärerna, och då blir det inga jobb i Sverige, säger Buskhe.

För att affären ska kunna genomföras krävs bland annat att Saab får nödvändiga exporttillstånd. Bolaget förutspår att samtliga villkor kommer att vara uppfyllda under första halvåret 2015.

Leveranserna av Gripen|NG planeras starta 2019 och pågå till 2024.

Förra veckans uppgifter att Argentina vill köpa Gripenplan från Brasilien har inte diskuterats under de nu avslutade förhandlingarna, enligt Buskhe.

– Jag har bara läst om det i press. Jag förstår att det finns ett intentionsavtal, men vad det innebär får vi komma tillbaka till.

Björn Enarson, analytiker på Danske Bank, ser ökade exportmöjligheter för Saab i och med affären med Brasilien.

– Det här säkerställer Gripens fortlevnad till 2050. Det ökar sannolikheten ganska dramatiskt för ytterligare exportorder nu när utvecklingen är säkerställd för så pass lång tid, säger han.

– Det viktiga är att Saab kommer att förbli en långsiktig spelare inom stridsflyg. Det är en tuff konkurrens men Saab kommer vara en av spelarna som är kvar och utvecklar även nästa generations stridsflyg.Följ Ny Teknik på Facebook!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt