Saab-affären klar först till årsskiftet

2009-08-18 09:52  
Carl-Peter Forster, GM:s Europachef.

GM har nu gått ut med information om Saab-affären. Först framåt årsskiftet räknar GM med att försäljningen av Saab Automobile till Koenigsegg Group är helt klar.

Det framgår av detpressmeddelandesom General Motors Europachef Carl-Peter Forster skickade ut på tisdagsförmiddagen.

Han bekräftar att det har skrivit ett avtal mellan GM och Koenigsegg Group om en försäljning av 100 procent av aktierna i Saab Automobile AB i Trollhättan.

Men en slutlig affär kan göras först efter att finansieringsfrågorna är fullt klara och en del övriga villkor uppfyllda.

- Det här avtalet är ett viktigt steg i resan mot en eventuell affär (potential deal), säger Carl-Peter Forster i pressmeddelandet från GM.

Det budskapet är mycket mer försiktigt än den som styrelseordföranden i Koenigsegg Group, Augie K Fabela, ger i dagens intervju med Dagens Industri.

Carl-Peter forster säger att GM kommer att fortsätta att arbeta med alla inblandade parter för att finslipa detaljerna i avtalet och komma fram till ett så snabbt avslut som möjligt.

- Vi räknar med att det kan ske inom de närmaste månaderna, säger han.

Utan EIB-lån, inget avtal
Det slutliga avtalet är beroende av att den svenska regeringen ställer ut lånegarantier för det lån som Saab sökt hos Europeiska investeringsbanken EIB – och att EIB beviljar lånet.

EIB har fått in ansökan och ska börja behandla den nästa vecka. Parallelltt med det arbetet gör svenska regeringen en bedömning om en lånegaranti.

Den 22 september väntas EIB:s styrelse offentliggöra sitt beslut.

Flera nya Saab-modeller på väg ut
Vid den europeiska bilmässan i Frankfurt i mitten av september kommer Saab att visa upp flera nya modeller, som alla bygger på GM-plattformar och GM-teknik.

Detta regleras också i avtalet mellan GM och Koenigsegg.

"Som ett led i den föreslagna transaktionen kommer GM och Saab att fortsätta dela teknik och tjänster under en definierad period. Detta kommer att regleras genom licens- och service-avtal", skriver GM i pressmeddelandet.

Lars Anders Karlberg

Mer om: GM Fordonskrisen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt