Fordon

Så vässar Toyota succébilen Prius

Prius. Foto: Toyota
Nya Prius - så ser den ut. Grafik: Ingemar Franzén, Foto: Toyota

-? Målet var helt enkelt att uppnå världens bästa prestanda i ett hybridfordon! Chefsingenjör Akihiko Otsuka är uppenbart stolt över sin skapelse. Han sprätter runt den nya Prius som står på Toyotas designcenter i Toyota City, öppnar motorhuven, pekar och poserar glatt.

Publicerad

-?Det tog fyra år, det var tufft men nu är jag nöjd, säger han. Bensinförbrukningen är nere på 0,39 liter per mil, samtidigt som bilen både är roligare att köra och att titta på.

Vid första blicken ser den nya Prius ut ungefär som den förra, men tittar man lite närmare syns en rad skillnader redan på utanverket. Kilformen är densamma, men den högsta punkten på bilen har flyttats bakåt för att ge bättre plats för baksätespassagerarnas huvuden. Solceller på taket ger el så att luftkonditioneringen kan jobba även när bilen står parkerad en solig dag. Dessutom har karossen blivit kantigare: framljusen ser lite fräckare ut, ett veck längs sidan och en antydan till fenor (!), som blir ännu tydligare när man öppnar bakluckan till ett lite större utrymme.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här