Så slog skalvet mot Volvo

2011-03-22 10:56  

Efter att en dryg vecka har gått sedan jordbävningen och tsunamin drabbade Japan kan Volvo summera konsekvenserna. Det handlar om två omkomna medarbetare, skadade anläggningar och komponentbrist.

Volvokoncernen har nära 9 500 anställda i Japan. Bolaget har tre anläggningar för produktion i Ageo, strax utanför Tokyo. Försäljningen i Japan står för cirka 7 procent av koncernens totala omsättning.

Så när jordbävning och efterföljande tsunami slog till fanns en oro kring hur koncernen hade drabbats. Först nu kan Volvokoncernen presentera en preliminär bild av konsekvenser.

För Volvos del har de flera anställda drabbats. Två av bolagets japanskfödda medarbetare har omkommit i katastrofen. En saknas fortfarande. För att hjälpa sina anställda och få igång produktionen har bolaget ordnat hjälpsändningar av mat och andra förnödenheter till de drabbade anställd. De har också ställt i ordning evakueringsplatser på fabriksområdet för sina medarbetare och deras anhöriga.

Fram tills nu har tre anläggningar i Tokyoområdet inte haft produktionen igång. Men efter genomgångar av fabrikerna kan man konstatera att skadorna är begränsade. En del kontorsbyggnader har också skadats, bland annat byggnaden för forskning och utveckling. Men nu efter en vecka kommer arbetet även att sättas igång där.

Sex av UD Trucks 150 egna service- och återförsäljaranläggningar i Japan har skadats, varav tre svårt.

Det intensiva arbetet att kartlägga alla led av leverantörer till Volvo pågår fortfarande men i nuläget verkar inte produktionen av lastbilar ha påverkas av någon större omfattning. Däremot kommer produktionen av lastbilar i Volvo Construction Equipment påverkas och det beror främst på brist på hydraulikkomponenter.

Volvo har också erbjudit den japanska regeringen stöd i form av maskiner och pengar till ett sammanlagt värde av 100 miljoner yen, cirka 8 miljoner kronor. Volvokoncernen har också varit med att ordna en global insamling till Röda Korset för anställda som vill skänka pengar.

Yvonne Edenholm

Mer om: Tsunami Jordskalv

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt