Så skeppar Korea världens största plattform till Norge

2017-05-02 17:03  
Foto: Statoil

Aasta Hansteen slår rekord. Nu är väldens största spar-plattform på väg från Sydkorea till Norge. Se den smarta lösningen för att få upp bjässen på fartyget.

Norge upptäckte fyndigheten redan 1997, och ”Aasta Hansteen” tros kunna leverera 47 miljarder standardkubikmeter gas. Men fyndigheten ligger på 1 300 meters djup – till detta kommer de utmanande väderförhållandena norr om polcirkeln, och 30 mil utanför den norska kusten.

Vid stora djup fungerar inte fasta plattformar som står på ben – då används flytande ”spar-plattformar”. De utgörs av en lång cylinder med ballast i botten, som förankras vid havsbottnen.

För det nya gasfältet beställde Statoil världens största spar-plattform. Den designades av Tachnip i USA och byggdes av Hyundai Heavy Industries i Sydkorea.

Så här går frakten till:

Nu är Aasta Hansteen på väg till fyndigheten med samma namn, och transporten är en ingenjörsbragd i sig – för dimensionerna är enorma. Cylindern, som skeppas i ett stycke från Sydkorea, är 50 meter i diameter och cirka 200 meter lång – med en vikt på 46 000 ton.

Aasta Hansteen byggdes på pråmar i en torrdocka. De bogserades sedan ut till Dockwise Vanguard, världens största plattform för tunga transporter. Fartyget kan sänkas 27,5 meter under vattenytan för att ta ombord jättestrukturer. Se hur det går till i filmklippet.

Den 21 april påbörjades sträckan på 14 500 sjömil till Norge. Plattformen ska vara installerad i september. Då kommer endast 21 meter sticka upp över havsytan. Hela plattformen med överbyggnad kommer väga 70 000 ton.

John Edgren

Mer om: Gas

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt