Så skadas inre organ vid krock

2010-05-28 13:17  

Thums är den virtuella krockdockan som i sin nyaste version visar vad som händer med våra inre organ när bilen krockar.

Det är den fjärde versionen av Thums (Total Human Model for Safety) som Toyota nu presenterar. I den har man lagt särskild vikt vid att återge människans inre organ så likt förebilden som möjligt, för att vid krocksimuleringar få en uppfattning om hur organen skadas.

Enligt Toyotas egna analyser skadas inre organ vid hälften av alla allvarliga bilolyckor.

För att bygga upp Thums har Toyota tagit hjälp av forskningsinstitut och universitet, och exempelvis använt datortomografi för att studera hur de olika organen sitter i förhållande till varandra.

Genom att studera hur organen förflyttas i kroppen i kollisionsögonblicket hoppas man kunna utforma bilbälten och krockkuddar på ett sådant sätt att de inre organen skyddas så mycket det går.

Thums 4 ska börja säljas till hösten. Denna virtuella krockdocka motsvarar måtten för en medelstor vuxen man. Man planerar även att ta fram en modell motsvarande en liten kvinna liksom en storvuxen man.

Med de olika modellerna ska en stor mängd krocksituationer och dess konsekvenser kunna simuleras.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt