Så ska VW halvera sin miljöpåverkan

2017-05-26 13:47  
Volkswagens mål: Utsläpp av koldioxid, energi- och vattenförbrukning, avfallsproduktion samt utsläpp av lösningsmedel ska sjunka med 45 procent till 2025. Foto: VW

Volkswagen har höjt målen för sitt miljöprogram. På listan finns 5 300 åtgärder för resurseffektivisering och minskade utsläpp. Det kan behövas – för till år 2025 ska tillverkaren nära nog halvera sin miljöpåverkan.

Utsläpp av koldioxid, energi- och vattenförbrukning, avfallsproduktion samt utsläpp av lösningsmedel ska sjunka med 45 procent till 2025. Det är Volkswagens ambitiösa mål för att minska miljöpåverkan från sin produktion.

− Vi nådde vårt miljömål att producera våra fordon 25 procent mer hållbart år 2018, före det fastställda datumet. Nu satsar vi på att minska miljöpåverkan med ytterligare 20 procent till år 2025. Vi är på väg mot den resursoptimerade fabriken för alla våra produktionsenheter, säger Thomas Ulbrich, produktions- och logistikansvarig på Volkswagen.

”Think Blue. Factory”, Volkswagens program för hållbar produktion, innehåller 5 300 åtgärder för resurseffektivisering och minskade utsläpp. Bland annat har 16 lackeringsstationer optimerats och fabrikernas grundläggande energibehov under produktionsfri tid har i snitt minskat med 15 procent.

Sedan miljöprogrammet startades hämtar åtta globala produktionsenheter all sin energi från förnybara energikällor. Att rädda naturen är inte det enda incitamentet. Sett över sex år har programmet sparat mer än 130 miljoner euro i produktion, över hela världen.

− En anledning till att vi sätter nya högre mål är att våra team har tagit till sig vårt miljöprogram och gör enastående insatser. Ett samspel mellan bra idéer hos våra medarbetare, riktade investeringar i den senaste miljötekniken och intresset för processoptimering ligger bakom det goda resultatet, säger Thomas Ulbrich.

Läs mer: 

Läs mer: VW: ”Konventionella motorer kommer förbli oumbärliga”

Tillvägagångssättet innebär att Volkswagens globala produktionsnät systematiskt utbyter bästa praxis och anammar de åtgärder som fungerar bäst. För att nå ytterligare besparingar kommer VW se över tryckluftssystem, kylnät och kyltorn, samt ventilations- och belysningssystem. Miljömålen kommer att baseras på Paris klimatavtal och FN:s hållbara utvecklingsmål.

I slutet av 2016 hade Volkswagen uppnått en genomsnittlig minskning på 29,2 procent i miljöpåverkan: energi: -23,5 procent, CO2: -28,6 procent, avfall: -58,6 procent, vatten: -27,5 procent och utsläpp av lösningsmedel: -7,6 procent.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

John Edgren

Mer om: Volkswagen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt