Så ska Boeing bli ledande inom autonoma flygplan

2017-11-13 12:29  
Flygjätten Boeing ska bli ledande inom autonoma flygplan. Foto: Boeing /Aurora Flight Sciences

En investering som ska ge extraskjuts i det autonoma racet. Flygjätten Boeing avslöjar att de nu har köpt innovationsföretaget Aurora. Målet är att bredda verksamheten och se till att hänga med i utvecklingen av självkörande fordon.

Amerikanska Boeing är tillsammans med Airbus flygindustrins giganter. Men branschen är i snabb förändring, och elektrifiering samt utvecklingen av autonom teknologi håller på att skapa nya spelregler. Det gäller att hänga med – för det finns inget som säger att gamla industrijättar ska regera för evigt.

Nu avslöjar Boeing att man har köpt upp Aurora, ett litet företag som bland annat sysslar med el-drivlinor och autonoma flygsystem. Företaget har även uppmärksammats för sin utveckling av så kallade VTOL-plan (vertical take-off and landing) samt konceptplanet D8. Det sistnämnda är ett ultraeffektivt plan med motorer bak (likt Nasas STARC-ABL) och nytänkande ”dubbel-bubbel-kropp”.

I pressmeddelande använder man sig av de tre orden ”Unmanned, unmatched, unleashed” för att beskriva giftermålet, och tanken är att Boeings tillgångar ska bidra till att Auroras teknik utvecklas snabbare. Det främsta målet med köpet är att Boeing vill få draghjälp i det autonoma racet.

Pressmeddelandet är väldigt kortfattat, men de områden som man vill bli ledande i är bland annat självkörande flygande taxis, nya jaktflygssystem för att träna piloter – samt utveckling av pilotstödssystem.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

AI Pension

Debatt