Så lurade forskarna Teslas självkörande-teknik

2019-04-02 11:08  
En Tesla Model 3. Foto: Tesla

Det verkar som att Teslas ingenjörer fortfarande har en del arbete framför sig, forskare fick bilen att köra i fel fält.

En Tesla ska inte bara köra själv, den ska även hantera kurvor utan att föraren behöver ta över ratten, det tack vare sina sensorer som känner av vägen när den svänger, skriver Boing Boing. Men små klistermärken ändrade på det.

Nu har forskare från Tencent Keen Security Lab publicerat en rapport där de lyckats ta över Teslas självkörande funktioner. Efter att ha tagit sig förbi flera skyddslager skapade de en app som lät dem styra systemet med en spelkonsol via en mobilenhet. På så sätt blev det sedan möjligt att faktiskt styra fordonet på samma sätt som självkörande-tekniken.

Läs mer: 7 av 10 vågar inte åka i helt autonoma fordon

De tog över både små funktioner, som regnsensorn och att få torkarna att slås på automatiskt, men även större funktioner som medförde livshotande säkerhetsrisker.

Genom att lägga till ljud vid körfältsmarkeringarna förlorade Teslan sin förmåga att känna av var markeringarna fanns. Dessa var dock enkla att upptäcka för den som sitter i bilen.

Men den allvarligaste attacken som genomfördes mot Teslan var små klistermärken som placerats ut på marken för att vilseleda autopiloten, den styrde då bilen till körfältet avsedda för mötande trafik.

Tesla hävdar nu att de har täppt till säkerhetshålen som forskarna lyckades utnyttja.

Ellinor Molin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt