Så långt kommer du med elbilen

2012-05-02 11:06  

Räckviddsångest är dagens modeord. Det handlar om rädslan att inte komma fram eller hem igen med elbilen innan batteriet är tömt. Men nu har KTH-forskare medicin mot ångesten.

- Oron eller ångesten uppkommer inte bara under själva körningen. Den kan infinna sig redan före körningen och till och med innan elbilen ens är inköpt, säger Anders Lundström, forskare på avdelningen för medieteknik och interaktionsdesign på KTH.

Tillsammans med några andra KTH-forskare har han tagit fram en ny teknik och ett nytt verktyg som visuellt, pedagogiskt och enkelt visar på en kart hur långt man kan åka med sin elbil.

Så här fungerar det, enligt ett pressmeddelande från KTH.

  1. Klicka på kartan för att markera var du befinner dig. En geometrisk figur uppenbarar sig runt den markerade punkten. Figuren visar hur långt man i den givna situationen kan ta sig innan batteriet är helt urladdat.
  2. Klicka på en ny punkt på kartan dit du tänker åka. Då lägger KTH-verktyget upp en lämplig rutt samtidigt som den räknar ut hur mycket el som går åt. Den geometriska räckviddsfiguren krymps och batteriindikatorn visar hur mycket el som går åt.
  3. Lägg upp flera rutter, hur många som helst, till dess att batteriet tagit slut.
  4. Batteriet kan också ”laddas” lite eller mycket mellan två resor så att fler bilfärder kan göra innan batteriet måste långladdas.

- Verktyget hjälper dig att planera din vardag med elbilen. Till exempel om du har tillräckligt med el kvar för att köra hem från jobbet, äta och sedan åka till gymmet utan att ladda, eller om du måste köra direkt från jobbet till gymmet, säger Anders Lundström.

Han tror att hans teknik kan användas både som en ren webbtjänst, i smartphones och surfplattor och i en skärm i bilen.

Men exakt när det kan bli verklighet kan han inte svara på. Än så länge är det ett forskningsprojekt i samarbete med Sics Ice-Lab och finansierat av Standup for Energy och Eit Ict Labs.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt