Så kan drönaren själv känna igen dig

2014-11-06 05:42  

Bildigenkänning kräver stor datakraft som normalt inte ryms i en liten flygfarkost. Men med nya typer av chip, inspirerade av hjärnan, kan små drönare lära sig själva och känna igen saker.

Det är det amerikanska forskningsföretaget HRL Laboratories som utvecklat den nya typen av smart elektronik på uppdrag av drönartillverkaren Aerovironment.

Tekniken bygger på en ny datorarkitektur, inspirerad av hjärnan, som brukar kallas neuromorfisk. Istället för traditionell arkitektur med processor, minne och styrenhet bygger tekniken på nätverk av noder och förbindelser som motsvarar nervceller och synapser i hjärnan.

Målet är att klara sådant som hjärnan är bra på, exempelvis bildigenkänning, med den låga energiförbrukning som hjärnan har i förhållande till traditionella datorer.

Drönaren som HRL byggt väger 93 gram inklusive batteri. Det neuromorfiska chippet stod för 18 gram av vikten, med en effektförbrukning på endast 50 milliwatt. Det rapporterar Technology Review.

Trots de mycket begränsade resurserna kunde drönaren klara ett visst mått av bildigenkänning. Första gången den flög genom nya rum signalerade den att omgivningen var ny, medan den redan vid andra genomflygningen började känna igen miljöerna, vilket visade sig i nya förbindelser mellan noderna på chipet.

Utvecklingen av drönaren ingick i ett projekt i regi av den amerikanska försvarsforskningsmyndigheten Darpa.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt