Fordon

Så kan autonoma bilar få din bostad att tappa värde

Nu är frågan hur den stora utplattningen kommer påverka din bostad när de autonoma bilarna har fått fotfäste i Sverige. Hör du till vinnarna eller förlorarna? Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Analytiker anser att självkörande bilar kommer skaka om bostadsmarknaden rejält. Enligt deras beräkningar kan fastighetsägare i 13 amerikanska städer räkna med ett prisfall motsvarande tusen miljarder dollar.

Publicerad

Många forskare har analyserat de förstahandseffekter som autonoma bilar kommer ge, det vill säga deras inverkan på trafikflöden, säkerhet och vad teknikens innebär för bilisternas komfort. Men väldigt lite fokus har lagt på andrahandseffekterna – den inverkan som teknikskiftet kommer ha på samhället som helhet. Enligt analytiker på det amerikanska konsultbolaget 99mph blir en konsekvens att många får se sin bostad rasa i värde.

Det är vanligtvis inte det geografiska avståndet som utgör den stora plågan för de som bilpendlar från storstädernas förorter – det är köerna. Med självkörande bilar förvandlas motorvägarna till de snabba pulsådror som de en gång avsågs att bli. Skillnaden är att framtidens pendlare kommer kunna sova eller titta på tv i bilen. Och med autonoma tjänster får fler möjlighet att åka på fyra hjul till jobbet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här