Så gick Hercules-kraschen till

2012-05-11 14:41  

Orsaken till Herculesolyckan i svenska Kebnekaise-fjällen är ännu oklar. Men i dag presenterade Haverikommissionen de första fakta kring olyckan och det våldsamma nedslaget.

Exakt klockan 14:57:29 torsdagen den 15 mars drabbade ett norskt militärt plan av typen Super Hercules samman med en fjällvägg på Kebnekaisemassivets västsida när det var på väg att flyga nedåt. Höjden var cirka 2 000 meter.

Vinden vid Kebnekaisetoppen var 60-70 knop, möjligen 80 knop, och sikten var mindre en kilometer i moln och snöbyar förekom också.

Risken fanns också för svår isbildning.

I en preliminär faktasammanställning i dag uppger Statens haverikommission att modelldata indikerar "stor risk för isbildning på Kebnekaises västsida. Uppvindar och underkylda molndroppar bedöms ha kunna ge upphov till måttlig eller till och med svår isbildning.

Samtidigt förekom turbulens i samband med sydvästliga vindar. Den bedöms ha varit "måttlig till svår" och varierade på olika sidor av fjällen. Haverikommissionen skriver dock samtidigt att vädermodellerna sannolikt underskattar "turbulensen över markanta fjälltoppar."

Fem besättningsmedlemmar, fyra män och en kvinna, dog vid kraschen, och vrakdelarna spreds över ett mycket stort, svårtillgängligt och brant fjällområde. De utförde en transportflygning som en del av den norskledda militärövningen Cold Response och var på väg från norska Harstad/ Narviks flygplats till Kiruna.

Planet startade kl 13.40 och hade ständig kontakt med norsk och svensk flygledning. Den senaste kontakten togs 3,5 minuter före kraschen, då planet klarerades till flygnivå 70 och påbörjade en nedstigning.

Farten vid nedslaget sägs ha varit runt 280 knop och kraschen blev mycket våldsam.

Flera delar av planets olika roder ha hittats och var placerade i neutralt läge.

"Sammantaget indikerar lägen för undersökta roder och landställ att flygplanet varit i flygkonfiguration och inte manövrerat vid kollisionsögonblicket", skriver haveriutredarna.

Senare i eftermiddag, kl 17.15  håller Statens haverikommission en presskonferens på Arlanda angående resultaten.

Bildtext: Planet slog i bergväggen cirka 170 meter från Kebnekaises sydtopp, mellan bergskammen och en lodrät brant.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt