Så fungerar Fords nya solbil

2014-01-03 09:29  

Ford har presenterat en prototyp till en soldriven hybridbil inför konsumentelektronikmässan CES i Las Vegas.

Till skillnad från de extrema fordonen i olika solbilstävlingar är Fords konceptbil till utseendet en vanlig C-Max laddhybrid med solpaneler på taket. Solpanelerna har försetts med en tunn förstoringslins som fångar upp solljuset och koncentrerar det. Tekniken har utvecklats tillsammans med forskare vid Georgia Institute of Technology.

Enligt företaget ger en dag i solen konceptbilen energi som motsvarar fyra timmars laddning ur ett eluttag. Tanken bakom konceptet är att man ska bli mer oberoende av tillgång till ladduttag, men för säkerhets skull har bilen också försetts med en konventionell laddare.

Räckvidden på enbart el uppges till 34 km, den totala räckvidden ca 100 mil och förbrukningen 0,24 liter per mil. Fords forskare har räknat ut att solelen ska räcka till 75 procent av alla resor.

Tidigare har bland annat Toyota försett bilar med solpaneler på taket som genererar el till luftkonditioneringen.

Kolla in Fords solbil här.

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt