Så fick LKAB ett försprång inför ruschen

2010-05-25 23:00  

LKAB sitter på en av Europas största ansamlingar av sällsynta jordartsmetaller.Dessutom är en del av anrikningsjobbet redan gjort.

- Frågan om vi ska utvinna jordartsmetaller är alltid aktuell, den kom-mer upp på bordet med jämna mellanrum, säger Per-Erik Lindvall, direktör för LKABs enhet för teknik och affärsutveckling.

- Men det är inget man bara kan snyta ur näsan, det krävs ju stora investeringar i anläggningar för processen.

Kirunas järnmalmer består till ungefär en femtedel av det fosforrika mineralet apatit, som även innehåller låga halter av jordartsmetaller.

Fosfor stör stålverkens processer, därför mals råmalmen till finkorning sand och anrikas med magnetseparation. Resterna, i stort sett ren apatitsand, pumpas ut till väldiga sandmagasin, som fylls på med några miljoner ton om året.

Eftersom de sällsynta jordartsämnena är bundna i apatiten, måste de utvinnas genom att sanden löses upp med syra och sedan fälls ut ur lösningen. Men en hel del av processen har LKAB redan fått på köpet.

- Vi har ju brutit malmen och fraktat upp den och malt ner den till finsand, säger Per-Erik Lindvall.

Just nu letar också svenska Tasmet - som ägs av det kanadensiska prospekteringsbolaget Tasman Metals - efter jordartsmetaller i Norra Kärr utanför Gränna.

Geologen Magnus Leijd på Tasmet säger att man har funnit höga halter av bland annat dysprosium, ett ämne som tål höga temperaturer och ofta används i specialmagneter i elmotorer och generatorer.

- Vi har genomfört provborrningar hela vintern, nu ska vi undersöka om det går att få ut metallerna ur de mineraler de sitter i, säger Magnus Leijd.

Tasmet har också tillstånd att starta liknande undersökningar i Almunge utanför Uppsala, Särna i norra Dalarna, Bastnäsfältet i Riddarhyttan, Söråker utanför Sundsvall och Ruoutevare i Jokkmokk.

Svenskar upptäckte flera ovanliga metaller

Flera av de sällsynta jordartsmetallerna har först upptäckts i Sverige. I slutet av 1700-talet upptäckte löjtnant Carl Axel Arrhenius en malmbit, som innehöll grundämnet yttrium i Ytterby utanför Vaxholm. Yttrium, döpt efter fyndplatsen, var det första ämnet som upptäcktes av alla de grundämnen som ingår i gruppen sällsynta jordartsmetaller.

Den kända svenska kemisten Jacob Berzelius fann senare en annan sällsynt jordartsmetall, som heter cerium, i Bastnäs i Västmanland.

En av Berzelius lärjungar, Carl Gustaf Mosander, lyckades 1838 isolera ett nytt ämne som legat gömt i ceriumet. Han kallade det nya ämnet lantan, vilket är grekiska för "gömd".

Några år senare upptäckte Mosander erbium och terbium.

30 år senare, 1879, fann kemisten Lars Fredrik Nilson jordartsmetallen skandium.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt