<p>Trafikverket, som ansvarar för driften av fartkamerorna, hävdar att de är hundraprocentigt tillförlitliga.</p> <p>- Upp till 90 km/h är felmarginalen högst en km/h. Därefter är den högst en procent, säger Erik Stigsmark, nationell samordnare på Trafikverket. Därför dras felmarginalen bort i rapporteringen. Därutöver drar mätsystemet alltid av ytterligare en km/h.</p> <p>Kamerans radar mäter varje bil upp till hundratals gånger. Men farten som rapporteras är den som mäts 15 meter framför kameran.</p> <p>Av mätningarna på den enskilda bilen kan några bli fel, till exempel på grund av reflexer från snurrande hjul. Vid stora variationer i många mätvärden släpps bilen förbi utan rapport.</p> <p>Om två bilar passerar samtidigt i bredd håller radarn koll på bägges hastigheter. Men det framgår inte av kortet vilken av bilarna som kör fortast.</p> <p>Inte heller rapporterar kameran fordon som ligger alldeles bakom en bil som kör för fort. Det tar närmare en sekund att ladda om blixten. Vid 90 km/h motsvarar det 25 meter.</p> <p>Kameran mäter hastigheten rakt mot kameran, vilket normalt gynnar den som håller långt ut till vänster. Detta vinkelfel ger en mindre "rabatt". Inte ens om man kör i det motriktade körfältet blir mätfelet mer än några få procent till förarens fördel.</p> <p>Det finns många andra sätt att lura fartkameran, varav de flesta är olagliga. Den svenske fartsyndare som schweiziska polisen klockade för 290 km/h skulle ha klarat sig här hemma, där kamerorna bara mäter upp till 260 km/h. </p>
Så får du rabatt av fartkameran

De senaste veckorna har tusentals svenskar fått ovälkomna semesterkort i brevlådan, med hälsning från någon av landets 1.100 fartkameror. Uppgifter om mätfel har gett många nytt hopp.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.