Fordon

Så använder bilen ljus för att visa vad den vill

Foto: Hyundai

Nu har Hyundai Mobis avtäckt sitt system som låter förarlösa bilar kommunicera med gående. Deras koncept kan bland annat projicera ett övergångsställe med framljusen.

Publicerad

Med utvecklingen av självkörande fordon har branschen insett att gående och cyklister i stor utsträckning kommunicerar med bilförare – något som blir omöjligt den dag då förarsätet är tomt. Ett antal tillverkare har därför börjat jobba på olika teknik som låter autonoma bilar visa sina intentioner för människorna omkring fordonet.

På Consumer Electronics Show i Las Vegas visade Hyundai Mobis upp sitt bidrag på området. Konceptet Communication Lighting demonstrerades i bolagets autonoma fordon. Lösningen omfattar en blandning av displayer och andra ljus som ska kommunicera bilens avsikter. Exempelvis kan bilens strålkastare projicera en varmt röd symbol framför fotgängare, som ska visa att det inte är säkert att gå framför fordonet. När bilen står stilla projicerar strålkastarna istället ett inbjudande övergångsställe på marken.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här